Historie C.V. de Venekloeten

Het ontstaan van Carnavalsvereniging De Venekloeten

Al ruim voor de oprichtingsdatum 8 april 1975 werd er in Dedemsvaart carnaval gevierd.

Dansschooleigenaar Wolter Drenth organiseerde al sinds de midden jaren zestig een carnavalsavond voor zijn leerlingen. Eind jaren zestig werd er ook in Pink-Tie aan de Langewijk carnaval gevierd. Weliswaar ook op bescheiden schaal – alleen de zaterdagavond – maar toch wordt het voormalige jeugdcentrum beschouwd als één van de bakermatten van carnavalsvereniging ‘De Venekloeten’.

De avonden werden zeer goed bezocht en de jonge organisatoren hadden ook wel ’t idee om een vereniging op te richten, maar zij hadden geen flauw benul hoe dat aangepakt moest worden. Belangrijke namen uit die periode zijn Corry Koopman, Eric van Dijk, Herman Dopmeijer, Harry Wessels en in later stadium Piet van Leur en Gert Meerholz.

Toen Hans en José Wolf het Sint Vitus gebouw overnamen, was het organiseren van een carnavalsavond één van hun eerste activiteiten.

In het seizoen 1972/1973 deden zij dat voor het eerst. Met zo’n vijfenzeventig belangstellenden niet echt een heel groot succes, maar het was zeer gezellig en zeker voor herhaling vatbaar.

Die herhaling volgde een jaar later en werd wel een groot succes. Het aantal bezoekers was verdubbeld en omstreeks half twaalf kwamen daar nog een aantal personen bij die kort daarvoor de carnavalsavond in Pink-Tie hadden afgesloten.

Corry Koopman en Ko Bakker van het jeugdcentrum raakten in gesprek met Rieks Viskaal en Henk Kosse (vis) over carnaval en zij waren er snel van overtuigd dat het mogelijk moest zijn om een carnavalsvereniging in Dedemsvaart te hebben.

Uitbater Hans Wolf zag dat ook wel zitten. Hij zorgde voor pen en papier waarna Rieks Viskaal, Corry Koopman en Ko Bakker de zaal rond gingen om zoveel mogelijk kandidaat-leden te noteren. Er werden die avond zo’n vijfenzeventig namen genoteerd. De belangstelling was overduidelijk. Nu moest het nog ten uitvoer worden gebracht…

De eerste (oprichtings)vergadering werd belegd op 8 april 1975 in het Sint Vitus gebouw. De eerder genoteerde kandidaat-leden werden mondeling uitgenodigd, maar betwijfeld wordt of alle kandidaten die uitnodiging wel hebben ontvangen.

De oprichtingsvergadering werd door zo’n twintig personen bezocht. Het is niet meer te achterhalen wie de algemene leiding had, wel werd duidelijk dat er behoefte was aan een  carnavalsvereniging in Dedemsvaart.

Nog diezelfde avond werd er een bestuur gevormd, bestaande uit Theo Wolf (voorzitter), Ko Bakker (secretaris), Gerard Koopman (penningmeester) en de leden Rieks Viskaal, Henk Kosse, Aard Verhoeven en Corry Koopman.

‘Carnaval moet je netjes vieren, anders heb je geen bestaansrecht’, was één van de regels van het kersverse bestuur. Volgens dat principe wordt er anno nu nog steeds carnaval gevierd bij ‘De Venekloeten’.

Het bestuur ging voortvarend van start. Bij andere carnavalsverenigingen werd ‘in de keuken gekeken’ en vooral bij de carnavalsverenigingen in Slagharen en Vasse werd veel kennis opgedaan.

Ook kwam het bestuur tot de conclusie dat er een compleet carnavalsprogramma moest komen om de Dedemsvaartse bevolking op goede wijze kennis te laten maken met carnaval. Besloten werd om al in dat eerste jaar de volgende activiteiten te ontplooien:

– Vier dagen carnaval vieren
– Kindercarnaval organiseren
– Een carnavalskrant uitbreng
– Bingoavonden organiseren
– Meedoen aan de Dedemsvaria Feestweek

Het heeft ongetwijfeld bloed, zweet en tranen gekost, maar op het uiteindelijke resultaat zijn alle Venekloetenmennekes en Venekloetenwiefkes bijzonder trots.

Het bestuur anno 1975 legde een stevig fundament waarop in de loop der jaren verder is gebouwd. De vereniging is uitgegroeid tot een vereniging die een goede plaats in de Dedemsvaartse samenleving heeft verworven.

Raad van Elf

Met gepaste trots presenteren wij de Prinsen en Raad van Elf-en die onze vereniging ‘De Venekloeten’ de afgelopen jaren rijk is geweest.

2023 – 2024 Prins Sander I & Adjudant David

2022 -2023 Prins Rens I & Adjudant Maik

2021 -2022 Prins Melvin I & Adjudant Yorick

2019 -2020 Prins Ronald I & Adjudant Marcel & Adjudant Anne

2018 – 2019 Prins Kees I & Adjudant Alwin & Adjudant Jasper

2017 – 2018 Prins Laurens I & Adjudant Marco

2016 – 2017 Prins Han I & Adjudant Arsanio

2015 – 2016 Prins Jan IV & Adjudant Arjen

2014 – 2015 Prins Arjan I & Adjudant Martin2014-2015-Groepsfoto
Dijkgraag Kees van Dijk, Landheer Jasper Vrielink,  Keizer Martijn Dragt, Baron Jesse Hagedoorn, Opperkoetsier Lars Bontjer, Hertog Jermain van t Zand, Graaf Harlold Herstenber, Markies Marco Koopman, Oppercommandeur Alwin Hooijer, Ritmeester Jan van Dijk, (Gildemeester Nick Harbers)

2013 – 2014 Prins Robin I & Adjudant Sander2013-2014-Groepsfoto
Opperkoetsier Lars Bontjer, Markies Marco Koopman, Graaf Laurens de Vries, Baron Jesse Hagedoorn, Rentmeester Douwe Bredewoud, Keizer Martijn Dragt, Oppercommandeur Alwin Hooijer, Landheer Jasper Vrielink, Dijkgraaf Kees van Dijk, Jonkheer Sven van Gulik, Hertog Jermain van t Zand, (Hofnar Jan van Dijk)


2012 – 2013 Prins Jan III & Adjudant Eric

Baron Jesse Hagedoorn, Keizer Martijn Dragt, Jonkheer Sven van Gulik, Opperkoetsier Lars Bontjer, Oppercommandeur Alwin Hooijer, Hertog Jack Smit, Landheer Jasper Vrielink, Markies Marco Koopman, Graaf Laurens de Vries, Rentmeester Douwe Bredewoud, Dijkgraaf Kees van Dijk, Hofnar Jan van Dijk


2011 – 2012 Prins Willy I & Adjudant Jasper

Dijkgraaf Kees van Dijk, Oppercommandeur Alwin Hooijer, Jonkheer Sven van Gulik, Graaf Laurens de Vries, Hertog Jacky Smit, Baron Douwe Hoekstra, Johan Snoyer, Baron Jesse Hagedoorn, Markies Marco Koopman, Keizer Martijn Dragt, Hofnar Jan van Dijk

 

2010 – 2011 Prins Johan I & Adjudant Harrie
Landheer Kees van Dijk, Oppercommandeur Alwin Hooijer, Jonkheer Sven van Gulik, Graaf Laurens de Vries, Baron Douwe Hoekstra, Landheer Jasper Vrielink, Johan Snoyer, Markies Marco Koopman, Hertog Edwin Brouwer, Rentmeester Eltje Brand, Keizer Martijn Dragt, Hofnar Jan van Dijk

 

2009 – 2010 Prins Anne II & Adjudant Jan

Markies Marco Koopman, Opperkoetsier Jan van Dijk, Jonkheer Sven van Gulik, Gildemeester Melvin Runhart, Keizer Martijn Dragt, Graaf Laurens de Vries, Oppercommandeur Alwin Hooijer, Baron Douwe Hoekstra, Rentmeester Eltje Brand, Hertog Edwin Brouwer, Ridder Kees van Dijk, Hofnar Arjan Ringenier, Landheer Jasper Vrielink.

2008 – 2009 Prins Bert II & Adjudant AdriaanGraaf Appie Peters, Keizer Macrel Jansen, Jonkheer Anne van de Berg, Opperkoetsier Harold van Bremen, Gildemeester Remco Dopmeijer, Oppercommandeur Willy Vrielink, Ridder Martin Ringenier, Barond Ronald Hulleman, Markies Gerwin Kosters, Hofnar Arjan Ringenier

2007 – 2008 Prins Herman II & Adjudant PeterLandheer Jonathan de Wagt, Oppercomandeur Erwin Scholten, Jonkheer Berry Lammers, Baron Rens Damming, Keizer David Kroezen, Rentmeester Arnoud ter Haar, Ridder Martin Ringenier, Markies Gerwin Kosters, Graaf Bert Hofman, Hofnar Arjan Ringenier.

2006 – 2007 Prins Marcel I & Adjudant RonaldRentmeester Maarten Geuke, Markies Gerwin Kosters, Baron Sander van Zijl, Graaf Bert Hofman, Kiezer Rowdy Pelgrim, Opperkoetsier Roy van Zijl, Ridder Pim van de Linde, Oppercommandeur Erwin Scholten, (Landheer Jonathan de Wagt, Jonkheer Robin Lok, Gildemeester Peter ten Katen), Hofnar Arjan Ringenier

2005 – 2006 Prins Hans III & Adjudant BartGraaf Ronald Hulleman, Baron Sander van Zijl, Hofnar Roy van Zijl, Oppercomandeur Erwin Scholten, Markies Gerwin Koster, Gildemeester Peter ten Katen, Jonkheer Robin Lok, Keizer Marcel Jansen, Opperkoetsier Arjan Ringenier, Landheer Jonathan de Wagt.

2004 – 2005 Prins Henk V & Adjudant Hans & Adjudant SanderJonkheer Bart Borger, Opperkoetsier Arjan Ringenier, Gildemeester Hans van de Berg, Kiezer Michael Hullegie, Landheer Jonathan de Wagt, Jonkheer Robin Lok, Oppercommandeur Erwin Scholten, Markies Peter Schipper, Graaf Thijs van Zijl, Hofnar Maik Hoorn, (Baron Berry Lammers).

2003 – 2004 Prins Willem I & Adjudant KoGildemeester Hans van de Berg, Markies Peter Schipper, Baron Marcel Jansen, Opperkoetsier Arjan Ringenier, Kiezer Johan Romkes, Jonkheer Robin Lok, Graaf Ronald Hulleman, Jonkheer Bart Borger, Hofnar Sander van Zijl, (Landheer Jonathan de Wagt).

2002 – 2003 Prins Eric I & Adjudant ReneMarkies Peter Schipper, Graaf Ronald Hulleman, Jonkheer Robin Lok, Hertog Richard Tempelman, Landheer Sander van Zijl, Gildemeester Hand van de Berg, Opperkoetsier Arjan Ringenier, Baron Marcel Jansen, Kiezer Johan Romkes, (Jonkheer Bart Borger)

2001-2002 Prins Joop I & Adjudant HarryBaron Marcel Jansen, Keizer Johan Romkes, Hertog Richard Tempelman, Gildemeester Hans van de Berg, Graaf Rene Paquot, Graaf Ronald Hulleman, Opperkoetsier Arjan Ringenier, Landheer Sander van Zijl, Jonkheer Bart Borger

2000-2001 Prins Anne I & Adjudant RonaldMarkies Peter Schipper, Ridder Michel Spaansen, Landheer Bernd Knol, Gildemeester Hans van de Berg
Graaf Rene Paqout, Keizer Johan Romkes, Jonkheer Leon Leukekamp, Rentmeester Bas Kuipers, Baron Marcel Jansen, Opperkoetsier John van Gijssel (Hertog Dirk Jan van der Kemp).

1999 – 2000 Prins Tonny II & Adjudant HenryOpperkoetsier John van Gijssel, Rent Meester Bas Kuipers, Hertog Dirk Jan van der Kemp, Baron Ronald Hulleman, Ridder Michel Spaansen, Jonkheer Leon Reuvekamp, Markies Peter Schipper, Graaf Rene Paquot, Landheer Bernd Knol, Gildemeester Hans van de Berg, Keizer Johan Romkes.

1998 – 1999 Prins Andre I & Adjudant MarcelGraaf Rene Paqout, Ridder Michel Spaansen, Rentmeester Jordy Dijk, Opperkoetsier John van Gijssel, Jonkheer Leon Reuvekamp, Keizer Johan Romkes, Landheer Jan van Staalduinen, Hertog Dietrich Mulder, Baron Ronald Hulleman, Markies Richard Vogelzang.

1997 – 1998 Prins Dirk I & Adjudant JohnGraaf Jan Peter Kop, Hertog Dietrich Mulder, Markies Richard Vogelzang, Keizer John Hommes. Jonkheer Daniel Jabben, Ridder Meint Jan Soer, Rentmeester Ronald van de Meulen, Baron Ronald Hulleman, Landheer Jan van Staalduinen, Opperkoetsier John van Gijssel.

1996 – 1997 Prins Corry I & Adjudant JanGraaf Jan Peter Kop, Ridder Edwin van Gijssel, Hertog Ditrich Mulder, Ritmeester Erik Dunnewind, Landheer Guido van Gijssel, Jonkheer Herman Hemme, Keizer John Kogelman, Markies Richard Vogelzang, Rentmeester Gerwin Dijk, Gildemeester Eddy Hakkers, Hofnar Marcel Krikhaar.

1995 – 1996 Prins Kerwien I & Adjudant FreddyBaron Jan Dragt, Graaf Jan Peter Kop, Ridder Ronald van de Meulen, Hertog Dietrich Mulder, Ritmeester Erik Dunnewind, Gildemeester Eddy Hakkers, Landheer Guido van Gijssel, Jonkheer Robin Kleis, Keizer John Kogelman, Markies Richard Vogelzang, Rentmeester Gerwin Dijk, Hofnar Marcel Krikhaar.

1994 – 1995 Prins Henk IV & Adjudant JosBaron Jan Dragt, Hertog Henry Nysingh, Graaf Albert Nijboer, Keizer John Kogelman, Markies Richard Vogelzang, Ridder Ronald van de Meulen, Rentmeester Gerwin Dijk, Jonkheer Robin Kleis, Landheer Guido van Gijssel, Ritmeester Erik Dunnewind, Gildemeester Eddy Hakkers.

1993 – 1994 Prins Hans II & Adjudant JochemBaron Jan Dragt, Rentmeester Kees van Dijk, Ritmeester Sjon Bruins, Guldemeester John Hommes, Landheer Edwin Kogelman, Hertog Henri Nysingh, Graaf Albert Nijboer, Jonkheer Eddy Nijhuis, Keizer John Kogelman, Markies Richard Vogelzang, Ridder Ronald van de Meulen.

1992 – 1993 Prins Feye I & Adjudant MartinRidder Willem Leuvenink, Baron Jan Dragt, Gildemeester Kees van Dijk, Ritmeester John Bruins, Rentmeester John Hommes, Landheer Edwin Kogelman, Hertog Henri Nysingh, Markies Freddy van Dijk, Graaf Albert Nijboer, Jonkheer Eddy Nijhuis, Keizer Werner Hogenkamp, Hofnar Marcel Krikhaar.

1991 – 1992 Prins Gerard I & Adjudant Bennie

Gildemeester Kees van Dijk, Baron Jan Dragt, Ridder Willem Leuvenink, Markies Freddy van Dijk, Landheer John Mol, Keizer Marcel Jansen, Hertog Ko Seubers, Raadsmentor Martin Oelen, Graaf Mischa Stiphorst, Opperkoetsier John Hommes, Ritmeester John Bruins.

1990 – 1991 Prins Eppe I & Adjudant BertBaron Ben, Jonkheer John S, Hertog Roel, Baron Appie Peters, Graaf Micha Stiphorst, Opperkoetsier John Hommes, Ritmeester John Bruins, Gildemeester Martin Oelen, Ridder Jos Bruins, Markies Henk, Hofnar Marcel Krikhaar.

1989 – 1990 Prins Harry I & Adjudant ReinyMarkies Ko Seubers, Landheer Marcel Krikhaar, Baron Appie Peters, Jonker John Scholten, Hertog Roel Kopp, Baron Bart Victorie, Opperkoetsier Jochem Bennink, Rentmeester Bas Seubers, Markies Martin Oelen, Graaf Micha Stiphorst.

1988 – 1989 Prins Dirk-Jan & Adjudant TonnyMarkies Ko Seubers, Graaf Ronald Kelder, Landheer Marcel Krikhaar, Jonker John Scholten, Hertog Roel Kop, Baron Bart Victorie, Opperkoetsier Jochem Bennink, Markies Kerwien van Dijk, Baron Appie Peters, Rentmeester Bas Seubers.

1987 – 1988 Prins Hans I & Adjudant Henk

1986 – 1987 Prins Bert I & Adjudant CoRidder Harrie Redder, Hertog Jan Latour, Ridder Henk Kelder, Opperkoetsier Jochem Bennink, Baron Appie Peters, Jonkheer Henk Kosse, Landheer Tonny Hulleman, Markies Ronald Kelder, Baron Piet van Dijk.

1985 – 1986 Prins Prins Jan II & Adjudant HermanGraaf Piet van Leur, Baron Appie Peters, Hertog Jan Latour, Markies Kerwin van Dijk, Baron Piet van Dijk, Ridder Henk Kelder, Ridder Harrie Redder, Opperkoetsier Jochem Bennink, Jonkheer Dick Hakkers, Baron Clemens Pielage varvangen door (Groot-hertog Tonny Hulleman).

1984 – 1985 Prins Henk III & Adjudant HermanMarkies Kerwien van Dijk, Baron Herman, Jonkheer Dick Hakkers, Graaf Piet van Leur, Baron Piet van Dijk, Jonkheer Bert, Baron Appie Peters, Baron Clemens Pielage. Ridder Harrie Redder, Ridder Henk Kelder, Hertog Jan Latour, Hofnar Jan Dijk.

1983 – 1984 Prins Cor I & Adjudant CorryMarkies Kerwien van Dijk, Baron Herman Dopmeijer, Hertog Jurjen Veldhuis, Jonkheer Dick Hakkers, Graaf Piet van Leur, Ridder Gert Meerholz, Jonkheer Bert Hersevoort, Baron Appie Peters, Baron Clemens Pielage, Hofnar Jan Dijk.

1982 – 1983 Prins Tonny I & Adjudant RinusMarkies Henk Drenth, Baron Herman Dopmeijer, Baron Piet van Dijk, Graaf Jan Dijksma, Jonkheer Bert Hersevoort, Baron Corry Koopman, Graaf Piet van Leur, Baron Appie Peters, Baron Clemens Pielage, Hertog Jurjen Veldhuis, Hofnar Jan Dijk

1981 – 1982 Prins Albert I &Jonkheer Jan van de Sluis, Ridder Gert Meerholz, Herog Jurjen Veldhuis, Graaf Piet van Leur, Graaf Jan Dijksma, Graaf Jans Huizing, Baron Herman Dopmeijer, Henk Schuurman, Corry Koopman, Markies Henk Drenth, Landheer Rinus Tempelman, Hofnar Jan Dijk.

1980 – 1981 Prins Marinus I & President HermanHenk Schuurman, Tonny van Dijk, Landheer Rinus Tempelman, Baron Corry Koopman, Dijkgraaf Eric van Dijk, Graaf Piet van Leur, Gildemeester Gerard Koggelman, Baron Martin Redder, Graaf Jans Huizing, Markies Henk Drenth, Baron Herman Dopmeijer, Hofnar Jan Dijk.

1979 – 1980 Prins Herman I & Adjudant en President JosHenk Kats, Gerald Koggelman, Henk Schuurman, Corry Koopman, Marinus Heimeriks, Jans Huizing, Eric van Dijk, Herman Dopmeijer, Harm Klinkenberg, Herman Wibier, Harrie Kosse.

1978 – 1979 Prins Henk II & President Duke JosGraaf Tonny Hulleman, Ridder Herman Wibier, Gildemeester Gerard Koopman, Graaf Harrie Kosse, Baron Herman Dopmeijer, Opperkoetsier Harrie Wessels, Rentmeester Gerard Koggelman, Baron Corry Koopman, Dijkgraaf Eric van Dijk, Landheer Harmen Klinkenberg.

1977 – 1978 Prins Henk I & President JosBaron Arend Bakker, Leenheer Harm Mol, Ridder Harrie Kosse, Graaf Gerard Dijk, Jonkheer Aart Verhoeven, Baron Adrie Wessels, Hertog Henk Kosse, Koerier Hennie Nijhuis, Graaf Henk Kats, Baron Bernard Kosse.

1976 – 1977 Prins Jacob I & President Duke JosLeenheer Harm Mol, Hertog Joop Bakker, Ridder Harrie Kosse, Rijksgraag Coen van Dijk, Baron Arend Bakker, Graaf Gerard Dijk, Landheer Gerard Zwiers, Graaf Henk Kats, Baron Bertus Bakker, Jonkheer Arend Verhoeven.

1975 – 1976 Prins John I Henk Arends, Bert Bakker, Joop Bakker, Herman Bruins, Hans Jansen, Gerard Koopman, Rieks Viskaal, Harrie Kosse, Henk Kosse, Harm Mol, Aart Verhoeven, Henk Verweg, Herman Koorman. Tekening: Tonda Frankel.