Gezellig eiervangevenement bij De Venekloeten

Door Hans Heering

Eind jaren tachtig – waar blijft de tijd – organiseerde onze vereniging op Paasmaandag een eiervangwedstrijd op het toenmalige evenemententerrein aan de Hoofdvaart. Uit het archief blijkt dat op tweede Paasdag 1988 het team Jochem Bennink en Jan Latour een geldige worp van maar liefst 55.20 meter wist te gooien.  In 1999 werd de activiteit nieuw leven ingeblazen en werden de eieren geworpen op sportpark De Boekweit. Of in die periode het oude record is verbeterd heb ik zo snel niet kunnen achterhalen.

 

 

Sinds enkele jaren wordt er door de leden van onze vereniging op eerste Paasdag met eieren gegooid op het land van Joop en Helma Langeveld. Behalve het gooien met de eieren, het eten van een eitje of het broodje beenham van Wim en Els Moddejonge en het drinken van een drankje van brasserie De Corner in of buiten de door Harry Kosse beschikbaar gestelde tent, kan er ook nog een gokje worden gewaagd. Het enige wat dan van een Venekloet wordt gevraagd is om aan te geven waar één van de koeien van Joop en Helma zijn smeuïge bruingroene ´vlaai´ gaat deponeren. Henk van Zijl was dit jaar degene die de juiste plek had voorspeld. Hij mocht de prijs – niet zijnde de vlaai –  in ontvangst mocht nemen.

 

Tijdens het eiergooien vlogen veel eieren over boerenland. Veel eieren sneuvelden of werden niet gevangen. Persoonlijk was ik er getuige van dat John Hofman en zijn kompaan een geldige worp van ruim 65 meter wisten te realiseren. Ruim tien meter meer dan de recordworp in 1988. Een prima prestatie. Ook een prima prestatie was het dat Eric van Dijk het spektakel becommentarieerde en de deelnemers massaal wist over te halen om een paar eieren te gooien De te gooien eieren waren traditiegetrouw afkomstig van ene M.O te Lutten. 

De winnaars van deze dag werden uiteindelijk beloond met een door administratiekantoor van Stelten aangeboden vleesschotel. Voor zowel deelnemers als toeschouwers kon deze dag weer als geslaagd de boeken in.