Weergoden zijn optocht goed gezind

Publiek geniet van fraaie creaties

Door hofschrijver Hans Heering

 

´Een feestelijke optocht zonder confetti, is als een Italiaans etentje zonder spaghetti´, was één van de punten uit de proclamatie van de prinsen van Kloetendonk. Die proclamatie werd na de sleuteloverdracht voorgelezen vanaf het bordes van Villa Rabo. Al snel na de start van de optocht werd duidelijk dat ook na de optocht van dit jaar de ´bloaskapel´ van de vereniging in actie moet komen om de confetti weer op te ruimen.

 

Na de Avereester optocht is er echter een nieuw probleem bijgekomen voor de vereniging. De vorsten van de vereniging hadden het thema ´200 jaar De Dedemsvaart´ aangegrepen om ver terug te gaan in de tijd. Er was een paardentram en een door een paard voortgetrokken turfwagen. De paarden lieten niet onbetuigd en lieten hun poepbruine confetti op meerdere plaatsen achter. De Venekloeten vrezen nu met grote vreze de eventuele maatregelen van de milieupolitie.

 

Tevreden

De optocht van 2009 zag er goed uit en kon de toeschouwers boeien. Marcel Krikhaar van de optochtcommissie had nog wel wat te wensen. ´Ik miste eigenlijk een stuk muziek aan het begin van de feestelijke stoet´, zei hij tijdens het kleintje carnaval in de hofresidentie. ´Dooreen genomen ben ik over de kwaliteit wel tevreden. Er zaten mooie creaties bij, zeker ook bij de loopgroepen, maar er waren ook creaties bij waar wel iets meer aandacht aan besteed had kunnen worden´. Daarmee onderstreepte hij het streven van de vereniging om zich op alle fronten zo goed mogelijk te presenteren. Ook voorzitter Willem Leuvenink sprak zijn tevredenheid uit over het verloop van de start van het carnavalsprogramma. Het officiële programma begon met de overhandiging van de stadssleutels aan jeugdprins Melvin I en Prins Bert II. In tegenstelling tot eerdere berichten, werd de macht overgedragen door wethouder Douwe Prinsse. ´Mijn collega Jannes Jansen was graag naar Kloetendonk gekomen, maar was helaas verhinderd´, aldus Prinsse. Bij de sleuteloverdracht herinnerde de wethouder de prinsen van Kloetendonk er aan dat voor een eventuele wijziging van het masterplan Dedemsvaart wel de meerderheid van de raad van elf benodigd is. Van jeugdprins Melvin hoorde de wethouder dat hij alleen woensdag vrij heeft. De wethouder oogste applaus van de toehoorders met zijn antwoord: ´Je moet dan toch proberen om dat anders te regelen´. 

 

Prijzen

Waardering kregen de Venekloeten ook het publiek. Met name in de Julianastraat was het weer zeer druk, dit tot groot genoegen van de bouwers van de diverse creaties die toch vele uren in touw zijn om zich op een goede manier aan het publiek te presenteren.

 

De prijzen gingen dit jaar naar:

 

Categorie 2-assige wagens getrokken door een tractor

1.    ´Pompies Wagen´ van John Scholten

2.    Groep Richard Wolf met ´De toppers van de Voart´

3.    De Holbewoners met Egyptische sfinx en pyramide

4.    De Kneuters met `Stamkroeg, stamppij, stamppot, enz.´

 

Categorie grote loopgroepen

1.    De Mobiele Eenheid

2.    De Geinmakers

3.    Groep Langeveld/Borger

4.    De Grassprietjes

 

Categorie kleine loopgroepen

1.    Voartse Hindies

2.    Groep Roelie Snippe

3.    Groep Schroeter Wiefkes

4.    Mask

 

De jury kende de aanmoedigingsprijs toe aan de Katholieke Basisschool ´De Langewieke´.

De vrijdagavond gespeelde finale van het biljarttoernooi werd gewonnen door Alfons Dückers. Hij scoorde 53 punten. De tweede plaats was voor Gerard Wijnhoud en adjudant Adriaan Hofman eiste de derde plaats voor zich op.