Hartverwarmende viering ´Rosenmontag´

Aandacht de gehandicapte medemens

Door hofschrijver Hans Heering

 

Door de jaren heen is Rosenmontag uitgegroeid tot één van de belangrijkste dagen van het carnaval in Kloetendonk. De prins en zijn adjudant bezochten maandagochtend samen met de raad van elf de sneeuwhal in Biddinghuizen. Een paar uur ontspanning om energie op te doen voor opnieuw een lange dag. ´s Middags waren de prins van Kloetendonk en zijn gevolg tijdens het kindercarnaval al weer in vol ornaat in de feestzaal.

 

Rosenmontag is ook de dag van het carnaval voor de mens met een geestelijke of lichamelijke beperking. Dit evenement werd al weer voor de 14e keer georganiseerd door vorst Kerwien I (van Dijk). Hij werd daarbij geassisteerd door Rita Dijsselhof en Peter ten Katen. Het unieke feestje, met medewerking van De Deurbloazers, is niet meer weg te denken uit het programma van carnavalsvereniging De Venekloeten. Maandagavond kwamen circa zeventig mensen met een beperking naar de Vrolijke Koster. Het was hartverwarmend te zien hoe zij samen met jeugdprins Melvin I en prins Bert II en hun gevolg enkele fijne uurtjes beleefden.

 

Rosenmontagbal

Omstreeks 21.00 uur vertrokken prins Bert II en zijn gevolg naar de hofresidentie om daar de vele mooie creaties binnen te zien komen. De grote zaal en de vorstenzaal liepen vol waarna er tot in de kleine uurtjes feest werd gevierd. In de grote zaal werden de feestgangers vermaakt door ´Het Gebroken Hartje´, oftewel de Godfathers van de Nedersmart zoals ze zichzelf noemen. De zang was niet altijd even zuiver, maar de smartlappen werden uit volle borst meegezonden en de ene na de andere polonaise volgde. In de vorstenzaal boeide DJ Eric Docter de feestgangers. De groep van – ´ik ben er met mijn kop niet bij´ – Saskia Geuke en haar moeder sleepten de eerste prijs in de wacht. Maja van ´t Zandt won de vergulde roeispaan. Zij werd uitgeroepen tot de beste roeister en mag de trofee een jaar lang in haar bezit houden.